Kolagény v kĺbovej výžive

Kolagén je vláknitá vo vode nerozpustná bielkovina tvoriaca základ spojivových tkanív, teda väzív, chrupaviek a kostí. Tvorí 25 - 30 % všetkých proteínov v tele cicavcov, 70 % kože a dokonca 10 % našej celkovej hmotnosti, čo iste nie sú zanedbateľné čísla, avšak pochopiteľné, pretože väzivo je súčasťou väčšiny orgánov.

Kolagén ovplyvňuje vzhľad našej pokožky, kvalitu vlasov, nechtov i zubov a vďačíme mu za pohyb bez bolesti, teda za zdravé kĺby a väzivá. Užívanie kolagénových prípravkov na boľavé kĺby je čím ďalej populárnejšie. Kolagénov však existuje veľké množstvo typov a nie všetky sa nachádzajú práve v chrupavkách či spojivových tkanivách. Tým najznámejším je kolagén typu I. Najviac sa ho nachádza v pokožke, ale je zastúpený aj v spojivových tkanivách šliach a väzív. Tento kolagén sa bežne nachádza v potrave a je možné ho dodávať i prostredníctvom výživových doplnkov, je však dobré si dať pozor, aby vybraný doplnok obsahoval dostatočné množstvo tohto typu kolagénu, rozhodne nestačí množstvo rádovo v jednotkách miligramov.

Veľmi zaujímavé sú predovšetkým kolagény typu II a IX, ktoré sa nachádzajú priamo v chrupavkách kĺbov. Kolagén typu II sa vyskytuje hlavne v bunkovej hmote hyalinovej a elastickej chrupavky. Účinok nespočíva v tom, že by sme kolagén prostredníctvom preparátu dodali priamo do chrupavky kĺbov, ale pôsobí prenesene cez bunky imunitného systému v čreve. Preto ho na rozdiel od ostatných kolagénov stačí veľmi malé množstvo rádovo v mikrogramoch.

Kolagén typu IX sa priamo viaže na kolagénne štruktúry typu II a pôsobí ako pružný most, ktorý ho spojuje s ďalšími zložkami chrupavky. Tvorí trojzávitnicové segmenty a je veľmi dobre prispôsobivý. Ako veľmi výhodné sa ukazuje prostredníctvom výživových doplnkov ponúknuť viac rôznych typov potrebných kolagénov tak, aby sa mohli vzájomne výhodne dopĺňať. V tomto smere je najvýhodnejšia práve kombinácia kolagénov typu I, II a IX.